Inte antibiotika till mina hundar under tio år som uppfödare

Kennel Baldersro i artikel i Bärgslagsbladet om antibiotika till djur

Aldrig antibiotika. Hunduppfödaren Veronica Råberg har aldrig behövt använda antibiotika till sina hundar. Här med Smilla och Siri.

Aldrig antibiotika. Hunduppfödaren Veronica Råberg har aldrig behövt använda antibiotika till sina hundar. Här med Smilla och Siri. Foto: Maria Gustavsson

Vår hälsa hotas när djur äter antibiotika

- Det händer att ägare kräver antibiotika till sitt djur, för man tror att bara det hjälper, säger Erik Kjellgren, 
veterinär på Arboga djurklinik.
Om ditt djur bär på resistenta bakterier är risken stor att du själv smittas av bakterierna.
- Det händer att ägare kräver antibiotika till sitt djur, för man tror att bara det hjälper, säger Erik Kjellgren, veterinär på Arboga djurklinik.

Farligast för svaga och sjuka

För en frisk person behöver det inte vara farligt att smittas av resistenta bakterier. Värre är det för svaga, eller allvarligt sjuka människor som kan drabbas hårt om de får en infektion som inte går att behandla med antibiotika. 
Den som smittas av en resistent bakterie behöver vara extra uppmärksam på sin hygien för att inte insjukna i svårläkta infektioner. Det kan gälla en längre period, eller för hela livet.
Resistenta bakterier kan finnas på huden eller i slemhinnor, både hos djur och människor, utan att orsaka sjukdom. På så sätt kan bakterierna sprida sina resistenta gener i tysthet under veckor och ibland månader.
MRSP är en multiresistent bakterie som kan hittas i infekterade operationssår eller på angripen hud. Den är också vanlig i tassbölder och i inflammerade öron.

Källa: Forskning.se och Landskrona smådjurskliniik.

– Vissa hundar kommer in med en bakterie som heter Pseudomonas. I dag är den multiresistent så ingen antibiotika hjälper längre, säger Erik Kjellgren, veterinär på Arboga djurklinik. Dilemmat med bakterier som utvecklar resistens, alltså motståndskraft, mot vissa läkemedel är ett stort folkhälsoproblem. Men det är inte bara människor som drabbas. Även husdjur bär på resistenta bakterier som kan smitta vidare, både till människa och djur.
– Resistenta bakterier hos djur är ett hot mot folkhälsan, säger Björn Bengtsson som är antibiotikaexpert och veterinär vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. År 2006 upptäckte han att flera svenska hundar bar på den allvarliga bakterien MRSP. En infektion med MRSP är extra farlig eftersom den är svår att behandla. Bakterien tål nästan all antibiotika som finns på marknaden. Allvarligt är också att resistensen kan breda ut sig. Motståndskraftiga bakterier sprids precis som andra bakterier, exempelvis via direktkontakt eller i luften. Om din hund eller katt bär på resistenta bakterier, som även kan leva på människa, är risken stor att du smittas.
– Har hunden legat på en särskild plats kan det räcka om människan lägger sig på samma ställe, säger Björn Bengtsson. 
Erik Kjellgren betonar dock att svenska husdjur har klarat sig bra jämfört med fyrfotingar i flera andra länder. 
Däremot är det viktigt att hitta andra behandlingsmetoder än antibiotika. Fast ägarna måste även vara villiga att låta djuren testa.
– Det händer att ägare kräver antibiotika till sitt djur, för man tror att bara det hjälper. Hela tänket kring antibiotika behöver förändras och det är inte så lätt, säger han. 

– Kom Siri!
Dvärgschnauzern Siri tar ett skutt upp i soffan och tar plats bredvid sin matte. Uppfödaren Veronica Råberg har lång erfarenhet av hundar och har sysslat med avel i mer än tio år. Hon hörde nyligen om problemet med resistenta bakterier hos djur.
– Jag blev inte förvånad. Klart de kan bli resistenta precis som vi, säger hon.
Hon tror det är viktigt att tänka förebyggande så att djur inte hamnar i en sits där antibiotika krävs. Exempelvis att vara noggrann med bra pälsvård, en hel del bakterier samlas på huden.
Hon nämner även öronen. Eftersom hundar har päls intill hörselgången kan de drabbas av infektioner om inte innerörat hålls torrt och luftigt. Veronica berättar att hon aldrig behövt antibiotika till någon av sina hundar.
– Inte en enda gång på tio år. Så något måste jag ju göra rätt, ler hon.

Det är inte ofta Arboga djurklinik stöter på patienter med resistenta bakterier. Men det händer. Veterinär Erik Kjellgren nämner Pseudomonas, en multiresistent bakterie som kan orsaka svåra öroninfektioner hos hundar. Pseudomonas går inte längre att döda med antibiotika, här gäller det att försöka överlista bakterien på andra sätt. En plastikoperation kan fungera. – Ett sätt är att plastikoperera hundens öra för att förändra miljön. Då trivs inte bakterierna lika bra längre och infektionen kan läka, säger han. Erik Kjellgren berättar om en annan patient som nyligen besökte kliniken, en hund som drabbats av en enklare urinvägsinfektion. Besvär som tidigare har behandlats med antibiotika. – Men nu fick hunden c-vitamin i stället, och så rekommenderade jag tranbärssaft. Två dagar senare mådde hunden bra igen. I dag är problemet med resistenta bakterier för utbrett för att kunna stoppa. Men man vill försöka bromsa processen så mycket det går. Och då får djuren ta ett steg tillbaka. År 2012 infördes restriktioner som säger att veterinärer inte får skriva ut viss antibiotika åt djur längre. Läkemedlen måste helt enkelt reserveras åt människan.

MARIA GUSTAVSSON

http://bblat.se/nyheter/vastramalardalen/1.2493816-var-halsa-hotas-nar-djur-ater-antibiotika

19 maj 2014