En STOR liten hund


Trassel. Foto: Eva Grahn.

Dvärgschnauzern är en relativt liten hund utan att vara en bräcklig leksakshund. Det är en robust, kvadratiskt byggd, muskulös och strävhårig hundras som samtidigt utstrålar elegans och skönhet. Den lilla hundens karaktär och uppförande visar sig genom att den är pigg,  uppmärksam, läraktig, lydig och hängiven. Den är enormt kärleksfull mot sin "flock". Dessutom är den mycket klok, följsam, nyfiken, orädd, uthållig och vaksam. Dom här fina egenskaperna hos rasen gör dvärgschnauzern till en mycket trevlig sällskapshund och vakthund som utan vidare kan rymmas i en mindre bostad.

Dvärgschnauzern är en hundras som är förskonad från sjukdomar, som håller sig frisk och sällan drabbas av skador tack vara sin styrka och uthållighet. Dvärgschnauzern anpassar sig efter ett liv i staden eller på landet och faller lätt in i sin familjs vanor. Den är en utmärkt kompis i löpspåret och springer utan svårigheter långa sträckor i det tempo du själv bestämmer. En dvärgschnauzer hänger med i ur och skur, i snö och kyla och över stock och sten och det räcker med en liten handduk efter en hundpromenad eller löptur i hällande regn och "ruff" terräng! Dvärgschnauzern är en hund vars djupaste behov är att få vara en del av familjen, att få vara er följeslagare och delaktig i era liv. 

Vi har två tikar som varje dag påminner vår familj om hur kul det är att ha hund. Vi föder i vår kennel upp en kull då och då för att det är så härligt att få vara med på den resan och för att våra tikar ger så fina, friska, sociala och mentalt stabila valpar. 

Hundrasen finns i fyra godkända färger: peppar och salt, svart och silver, svart eller vit. Det är en ras som trimmas ca 4 gg/per år och fäller därför inte sin päls. Den har visat sig vara utmärkt för personer som är allergiska mot andra hundraser. Det kräver en del roligt arbete för att underhålla den sträva pälsen och hålla benhår och skägg i trim. Vill man inte trimma på egen hand kan man vända sig till trimmare. Se Dvärgschnauzerringens hemsida.